Snídaně - Semínka a mandle

Mandeláda se sušenými švestkami

Ingredience:

porce mandlí a slunečnicových semínek 
porce sušených švestek (příp. meruněk)
skořice (cca ½ čajové lžičky)
kousek vanilkového lusku (nebo špetka mleté bourbonské vanilky
kakao

Postup:

Varianta bez mléka:

Nejprve si připravte směs müsli. Mandle spařte, oloupejte a lehce posekejte v sekáčku. Spařuji většinou dvakrát, mandle nechám chvíli stát v horké vodě, potom jdou loupat velmi snadno. Promíchejte se semínky, lehce rozmixovaným nebo posekaným sušeným ovocem (vybírejte ovoce bez cukru a nešířené) a žitnými vločkami, kterými nahradíte chléb (pokud máte v jídelním plánu). Vložte na plech vystlaný pečicím papírem a nechte pár minut zapéct, až se směs rozvoní. Od 3. fáze můžete do směsi přidat ještě lžičku kokosového oleje, ve 2. fázi přidejte vhodný olej (třeba ořechový) až do hotové směsi.

Varianta s mlékem:

Směs můžete jíst buď suchou, nebo doplnit mandlovým mlékem. Vzhledem k tomu, že mandlové mléko dostupné v našich obchodech je doslazované, příp. dochucené, zkuste si ho předem vyrobit sami. V tom případě porci mandlí (nebo část porce - nezapomeňte alespoň jednu mandli odložit stranou) posekejte nebo rozmixujte co nejjemněji, zalijte cca 150 - 200 ml vody, nalijte do sklenice a nechte několik hodin vyluhovat. Občas zamíchejte. Potom mléko přeceďte přes cedník, sedlinu z mandlí přidejte do müsli se semínky, vločkami a švestkami a nechte zapéct. Hotové müsli podávejte s mlékem.

Domácí mandlové mléko lze připravit i do zásoby, když použijete dvojnásobnou dávku mandlí, má však velmi krátkou životnost. Uchovávejte ve šroubovací láhvi, před uložením do lednice řádně zašroubujte a na chvíli postavte sklenici dnem vzhůru. V lednici vydrží cca 3 dny.