Snídaně / Jogurt

Jogurt se švestkovým "kompotem"

Švestky se v plánech objevují docela často. Zkuste podzimní variantu oblíbené snídaně s prohřívacím efektem.

Ingredience:

porce jogurtu
porce švestek (mohou být i blumy)
skořice
ořechový, oříškový, mandlový, sezamový nebo lněný olej

Postup:

Nejprve si připravte švestkový kompot bez cukru. Odpeckované a oprané švestky nakrájejte na kousky, vložte do kastrolku, mírně podlijte vodou, přidejte špetku skořice a poduste asi 5 minut, dokud ovoce nepustí šťávu. Pár kousků švestky si můžete nechat stranou na ozdobu. Ještě teplý "kompot" přidejte do misky, kam jste si mezitím připravili porci jogurtu. Šťáva z ovoce jogurt výborně ochutí, navíc je tato kombinace více "zahřívací" než při použití čerstvého ovoce. Můžete ještě dochutit lžičkou za studena lisovaného oleje.

Tip:

Místo žitného chleba můžete použít žitné vločky, které příp. ještě předem nasucho opražíte na pánvi. Porci vloček vložíte do mírně rozpálené pánve, můžete ještě dochutit kakaem, skořicí nebo špetkou mleté bourbonské vanilky (k dostání v drogeriích DM markt). Jakmile se vločky rozvoní, jsou připravené. Ve 3.fázi můžete vločky opražit na kousku ghee nebo kokosového tuku.