Snídaně / Jogurt

Jogurt se švestkovým "kompotem"

Švestky se v plánech objevují docela často. Zkuste podzimní variantu oblíbené snídaně s prohřívacím efektem.

Ingredience:

  • porce jogurtu

  • porce švestek (mohou být i blumy)

  • skořice

  • ořechový, oříškový, mandlový, sezamový nebo lněný olej

Postup:

Nejprve si připravte švestkový kompot bez cukru. Odpeckované a oprané švestky nakrájejte na kousky, vložte do kastrolku, mírně podlijte vodou, přidejte špetku skořice a poduste asi 5 minut, dokud ovoce nepustí šťávu. Pár kousků švestky si můžete nechat stranou na ozdobu. Ještě teplý "kompot" přidejte do misky, kam jste si mezitím připravili porci jogurtu. Šťáva z ovoce jogurt výborně ochutí, navíc je tato kombinace více "zahřívací" než při použití čerstvého ovoce. Můžete ještě dochutit lžičkou za studena lisovaného oleje.

Tip:

Místo žitného chleba můžete použít žitné vločky, které příp. ještě předem nasucho opražíte na pánvi nebo si (od 3. fáze připravíte žitnou granolu). Porci vloček vložíte do mírně rozpálené pánve, můžete ještě dochutit kakaem, skořicí nebo špetkou mleté bourbonské vanilky (k dostání v drogeriích DM markt). Jakmile se vločky rozvoní, jsou připravené.

Žitná granola:

(Inspiraci jsem čerpala na stránkách kolegyně www.vitalnienergie.cz, recept je upravený tak, aby se dal využít již od 3. fáze):

Porci ovesných vloček (cca 30 g odpovídá 2 plátkům knäckebrotu), smícháte se lžičkou kakaa, přidáte trochu skořice, lžíci kokosového oleje, nasypete na plech a dáte zapéct do mírně vyhřáté trouby. Ve 4. fázi můžete ještě dochutit lžičkou kokosového cukru (viz níže), granola je však v jogurtu výborná i neslazená.

Pozn.: Kokosový cukr jsem objevila v místní prodejně Sklizeno. Jedná se o sušenou mízu z květů kokosových palem, která sladí velmi jemně, příjemně voní a chutná po karamelu a je výborná právě na pečení v troubě. Na rozdíl od klasického cukru by měl mít cukr kokosový mírnější glykemickou zátěž.

Tip:

Podobně můžete připravit i ovesnou kaši z mléka a vloček, která se v plánech také objevuje. Výborná je i kombinace švestkového "kompotu" s lehce posekanými, příp. na sucho opraženými mandlemi a semínky.