Snídaně - Semínka a mandle

Dýňové pyré s mandeládou

Máte ve svém jídelním plánu kombinaci mandle, slunečnicová semínka, zelenina, ovoce, příp. kombinaci slunečnicových a dýňových semínek, zeleniny a ovoce a nevíte, co s ní? Zkuste dyňové pyré v úpravě "na sladko", které v podzimních dnech příjemně prohřeje.

Ingredience:

  • porce dýně hokaido (nebo jiné dýně, výborná je např. dýně máslová)

  • porce mandlí a semínek (nebo slunečnicových a dýňových semínek)

  • skořice, perníkové koření, vanilkový lusk (příp. jiné vhodné koření)

  • kousek citronové trávy nebo pár lístků aloisie

  • mandlový, ořechový (příp. jiný za studena lisovaný) olej

  • jablko (nemusí být)

Postup:

Porci dýně nakrájíme na malé kousky, zalijeme vodou, dochutíme kouskem vanilky, skořicí, perníkovým kořením, přidáme kousek citronové trávy nebo aloisie a uvaříme doměkka. Dýně má spíš nevýraznou chuť, kořenit se proto nebojte. Je možné dochutit i špetkou citronové nebo pomerančové kůry (chemicky neošetřené - v prodejnách zdravé výživy). Ve 4. fázi můžeme přidat i trošku medu nebo javorového sirupu. Než se dýně uvaří, nasucho opražíme na pánvi posekané mandle a semínka. Jakmile semínka začnou "skákat", je směs hotová. Dýni rozmixujeme, ještě teplé vložíme do misky, posypeme opraženými semínky a mandlemi, které jsme pokapali vhodným olejem.

Pokud chceme kombinovat s ovocem, můžeme do hotového pyré ještě přidat najemno nastrouhané jablko nebo dýni podusit i s jablkem - snídani příjemné dochutí.