Vejce
Ratatouille se sázenými vejci
Ingredience:
2 vejce
cibule
porce zeleniny - cuketa,
lilek, rajče, červená paprika
česnek - 1 stroužek
sůl
snítky tymiánu, bobkový list
olivový olej
bílé víno (3. fáze - lze i
bez)
Postup:
Zbavte spařenou a oloupanou půlku rajčete zrníček, nakrájejte na kostky.
Cibuli osmažte na trošce oleje dosklovata, potom ji vyndejte a dejte stranou. Postupně opékejte na nudličky nakrájenou papriku, na kostky nakrájenou cuketu a lilek, až budou měkké (ale ne rozvařené). Zeleninu dejte do hrnce k cibuli s rajčaty, česnekem a bylinkami a duste pár minut, až se vše dobře promíchá. Přilijte víno a pomalu vařte 25 minut. Ochuťte solí a pepřem, úplně vypněte oheň a přikryjte, dokud nebudete podávat.
Mezitím si připravte ztracená vejce. Lze použít i volské oko. Do kastrůlku nalijte vodu a přiveďte k varu. Vejce rozklepněte do mělké misky nebo hrníčku. Pak ho opatrně, třeba i přes lžíci vlijte do víru vařící vody. Doba vaření záleží na tom, jak chcete mít vejce tekuté - většinou stačí tak tři až čtyři minuty.