Vejce

Ratatouille se sázenými vejci 

Ingredience:
  • 2 vejce

  • cibule

  • porce zeleniny - cuketa, lilek, rajče, červená paprika

  • česnek - 1 stroužek

  • sůl

  • snítky tymiánu, bobkový list

  • olivový olej

  • bílé víno (3. fáze - lze i bez)

Postup:

Zbavte spařenou a oloupanou půlku rajčete zrníček, nakrájejte na kostky.

Cibuli osmažte na trošce oleje dosklovata, potom ji vyndejte a dejte stranou. Postupně opékejte na nudličky nakrájenou papriku, na kostky nakrájenou cuketu a lilek, až budou měkké (ale ne rozvařené). Zeleninu dejte do hrnce k cibuli s rajčaty, česnekem a bylinkami a duste pár minut, až se vše dobře promíchá. Přilijte víno a pomalu vařte 25 minut. Ochuťte solí a pepřem, úplně vypněte oheň a přikryjte, dokud nebudete podávat.

Mezitím si připravte ztracená vejce. Lze použít i volské oko. Do kastrůlku nalijte vodu a přiveďte k varu. Vejce rozklepněte do mělké misky nebo hrníčku. Pak ho opatrně, třeba i přes lžíci vlijte do víru vařící vody. Doba vaření záleží na tom, jak chcete mít vejce tekuté - většinou stačí tak tři až čtyři minuty.