Vejce
Rajče zapečené s vejcem
V některých nových plánech se objevuje kombinace dvou vajec,
zeleniny a brambory. Zkuste si vyrobit
bramborák. Protože do bramboráku
využijete maximálně jedno vejce, druhé můžete pro změnu zapéct.
-
2 vejce
-
1 brambora (dle plánu)
-
1 větší rajče
-
listový salát
-
sůl, pepř, majoránka,
-
česnek
-
petrželka, libeček
-
olej
Postup:
Nejprve si připravte pesto. Salátové listy natrhejte na menší kousky a společně s česnekem, solí, pepřem a olivovým olejem přidejte do mixéru (můžete přidat ještě petrželku nebo libeček) a rozmixujte na omáčku. Z rajčete opatrně seřízněte vršek, vyberte dužinu a vložte do něj lžičku pesta. Do rajčete opatrně rozbijte vejce. Dochuťte solí a pepřem a nechte péct cca 20 minut. Dužinu z rajčete můžete využít třeba pro přípravu rajčatové omáčky.
Bramboru okrájejte a nastrouhejte. Smíchejte s částí vejce, aby vzniklo husté těsto. Zbytek vejce si umíchejte na pánvi (nezapomeňte začít bílkovinou). Bramborové těsto ochuťte známým způsobem - přidejte sůl, pepř, prolisovaný česnek, majoránku a dobře promíchejte. Bramborák na kvalitní pánvi spíše opékejte, než smažte - stačí lžička oleje, nebo ho můžete upéct na pečicím papíru společně s rajčetem.
