Luštěniny

Pomazánka z fazolí 

Ingredience:

porce uvařených, vychlazených fazolí (lze použít i fazole z konzervy ve slaném nálevu)
porce zeleniny  na oblohu či salát (ředkvičky, salát, rajče, paprika nebo jiná vhodná zelenina), cibule

sůl, pepř, majoránka
kousek prolisovaného česneku
cca půl lžičky celozrnné hořčice
za studena lisovaný olej - 1 lžíce
dle chuti lžička balsamiko octa, příp. 1 kyselá okurka


Postup:

Fazole v misce rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte najemno nakrájenou cibuli, dochuťte solí, pepřem, octem, majoránkou, hořčicí, přidejte olej. Pokud je pomazánka příliš hustá a špatně se míchá, můžete ji naředit troškou vody. Ozdobte nakrájenou zeleninou, příp. natěmi. Podávejte s žitným chlebem. Nezapomeňte si nechat 1 - 2 fazole stranou (pravidlo: jako první přijde do úst vždy sousto bílkoviny).