Luštěniny

Pomazánka z fazolí 

Ingredience:

porce uvařených, vychlazených fazolí (lze použít i fazole z konzervy ve slaném nálevu)
porce zeleniny (ředkvičky, salát, rajče, paprika nebo jiná vhodná zelenina), cibule

sůl, pepř, majoránka
olivový nebo jiný za studena lisovaný olej
dle chuti lžička octa, příp. 1 kyselá okurka


Postup:

Fazole v misce rozmixujeme, přidáme najemno nakrájenou cibuli, dochutíme solí, pepřem, octem, majoránkou, přidáme olej. Ozdobíme nakrájenou zeleninou, příp. natěmi. Podáváme s žitným chlebem. Nezapomeňte si nechat 1 - 2 fazole stranou (pravidlo: první přijde do úst vždy sousto bílkoviny).

Pokud máte rádi, můžete do pomazánky přidat i stroužek prolisovaného česneku.