Ryby

Pečený mořský vlk s kaší z mrkve a celeru

Ingredience:

  • porce mořského vlka (vhodná je i jiná celá ryba, např. pražma)

  • porce mrkve

  • porce celeru

  • sůl

  • stroužek česneku

  • několik větviček rozmarýnu

  • olivový (nebo jiný za studena lisovaný) olej

  • plátek citronu (nemusí být)

Postup:

Předehřejte si troubu asi na 200°C. Ryby omyjte vlažnou vodou a osušte. Chytněte je za ocas a tupou stranou nože přiloženou kolmo odstraňte drobné šupiny. Rybu opět opláchněte a usušte. Osolte ji z obou stran, vnitřní dutinu naplňte rozdrcenými stroužky česneku a snítkou rozmarýnu. Pokud máte v plánu citron, můžete přidat ještě kolečko citronu. Povrch ryby posypejte čerstvým rozmarýnem. Ruby vložte do pekáčku a lehce podlijete. Vložte do předehřáté trouby.

Mezitím si očistěte mrkev a celer, nakrájejte na stejnoměrné kousky a vložte do hrnce. Zalijte horkou vodou nebo nejlépe zeleninovým vývarem. Osolte a vařte do měkka. Až bude zelenina hotová, sceďte ji. Nechte si stranou naběračku vody, ve které se zelenina vařila. Do ještě horkého hrnce přidejte lžíci oleje (od 3. fáze můžete zaměnit za máslo). Tyčovým mixérem rozmixujte zeleninu do hladké kaše. Dle potřeby nařeďte vodou, kterou jste si nechali stranou. Podle chuti můžete ještě dosolit.

Na větší talíř rozprostřete rybu, přidejte porci kaše a můžete posypat nasekanou čerstvou petrželkou.