Luštěniny

Pečená cizrna 

Ingredience:

porce vařené cizrny (lze použít i cizrnu z konzervy ve slaném nálevu) 
sůl, pepř, granulovaný česnek, uzená paprika nebo jiné koření dle chuti
za studena lisovaný olej

Postup:

Troubu rozpalte na 200 ˚C a plech pokryjte alobalem nebo pečicím papírem. Vařenou cizrnu nechte okapat na cedníku a vsypte na plech, vystlaný pečícím papírem. Přidejte sůl a koření. Cizrnu rozprostřete na pečicí papír, aby byla v jedné vrstvě. 
Pečte v troubě asi 10 minut, vyndejte z trouby a protřeste, aby se cizrna mohla opéct ze všech stran a vraťte na dalších 10 minut do trouby - pečte do křupava. Po upečení cizrnu nasypejte do mísy a lehce postříkejte olejem. Vychutnejte si ji horkou nebo nechte vychladnout do pokojové teploty.
Lze využít se zeleninou jako hlavní jídlo nebo jako zdravé mlsání k vínu či pivu. Je výborná i studená, takže ji lze použít např. i v situaci, kdy cestujete a nemůžete jídlo ohřívat. 

Tip: Pokud jste šťastnými majiteli horkovzdušné fritézy, připravte si krutony ve fritéze - nejpozději do čtvrt hodiny jsou hotové. 

Pok