Luštěniny
Minestrone s bílými fazolemi
Ingredience:
porce vařených červených nebo bílých fazolí (nebo konzervované ve slaném nálevucuketa, příp. další zelenina (výborný je řapíkatý celer)
kousek rajčete
jarní cibulka
česnek
sůl, pepř, sušený tymián
zeleninový vývar
hrst bazalky
olivový olej
Na oleji osmahněme nasekanou cibuli. Přidáme mrkev a další zeleninu a chvíli opékáme. Na závěr přidáme rajče bez slupky, které po změknutí rozmačkáme. Poté podlijeme vodou nebo zeleninovým vývarem. Přidáme fazole, prolisovaný česnek a bazalku. Podle chuti osolíme, opepříme a necháme vařit. Na talíři ještě ozdobíme čerstvou bazalkou a pokapeme olivovým olejem. Podáváme s žitným chlebem.
Pozn.: Od třetí fáze lze množství rajčat zvýšit, příp. použít i rajčata konzervovaná (bez cukru).