Luštěniny

Minestrone s bílými fazolemi 

Ingredience:

porce vařených červených nebo bílých fazolí (nebo konzervované ve slaném nálevu
cuketa, příp. další zelenina (výborný je řapíkatý celer)

kousek rajčete
jarní cibulka
česnek
sůl, pepř, sušený tymián
zeleninový vývar
hrst bazalky
olivový olej


Postup:

Na oleji osmahněme nasekanou cibuli. Přidáme mrkev a další zeleninu a chvíli opékáme. Na závěr přidáme rajče bez slupky, které po změknutí rozmačkáme. Poté podlijeme vodou nebo zeleninovým vývarem. Přidáme fazole, prolisovaný česnek a bazalku. Podle chuti osolíme, opepříme a necháme vařit. Na talíři ještě ozdobíme čerstvou bazalkou a pokapeme olivovým olejem. Podáváme s žitným chlebem.

Pozn.: Od třetí fáze lze množství rajčat zvýšit, příp. použít i rajčata konzervovaná (bez cukru).