Luštěniny

Minestrone s bílými fazolemi 

Ingredience:

porce vařených bílých fazolí (nebo konzervované ve slaném nálevu)
porce zeleniny - mrkev, celer nebo řapíkatý celer, petržel nebo jiná vhodná zelenina dle plánu, kousek rajčete

česnek
sůl, pepř
zeleninový vývar
hrst bazalky
olivový olej


Postup:

Na oleji osmahněme nasekanou cibuli. Přidáme mrkev a další zeleninu a chvíli opékáme. Na závěr přidáme rajče bez slupky, které po změknutí rozmačkáme. Poté podlijeme vodou nebo zeleninovým vývarem. Přidáme fazole, prolisovaný česnek a bazalku. Podle chuti osolíme, opepříme a necháme vařit. Na talíři ještě ozdobíme čerstvou bazalkou a pokapeme olivovým olejem. Podáváme s žitným chlebem.

Pozn.: Od třetí fáze lze množství rajčat zvýšit, příp. použít i rajčata konzervovaná (bez cukru).