Luštěniny

Minestrone s bílými fazolemi 

Ingredience:
  • porce vařených červených nebo bílých fazolí (nebo konzervované ve slaném nálevu)

  • cuketa, příp. další zelenina (výborný je řapíkatý celer)

  • kousek rajčete

  • jarní cibulka

  • česnek

  • sůl, pepř, sušený tymián

  • zeleninový vývar

  • hrst bazalky

  • olivový olej


Postup:

Na oleji osmahněme nasekanou cibuli. Přidáme mrkev a další zeleninu a chvíli opékáme. Na závěr přidáme rajče bez slupky, které po změknutí rozmačkáme. Poté podlijeme vodou nebo zeleninovým vývarem. Přidáme fazole, prolisovaný česnek a bazalku. Podle chuti osolíme, opepříme a necháme vařit. Na talíři ještě ozdobíme čerstvou bazalkou a pokapeme olivovým olejem. Podáváme s žitným chlebem.

Pozn.: Od třetí fáze lze množství rajčat zvýšit, příp. použít i rajčata konzervovaná (bez cukru).