Vejce

Metabolický bramborák

V některých plánech (včetně mého) se vyskytuje jako jeden z návrhů na oběd či večeři kombinace jednoho vejce, brambory a zeleniny. Zkuste si vyrobit výborné jídlo o dvou chodech - zeleninovou polévku a bramborák. Moje oblíbená kombinace (na bramborácích mírně ujíždím), kterou lze připravit již ve 2. fázi programu.

Ingredience:

1 vejce
brambora (dle plánu)
porce zeleniny (mrkev, celer, kedlubna, pórek, petržel apod.) 
sůl, pepř, majoránka, muškátový květ
česnek
zeleninový vývar
libeček, petrželka

Postup:

Nejdříve si připravte polévku. Do hrnce s vodou nebo zeleninovým vývarem vložte připravenou zeleninu, přidejte naťovou cibulku, libeček a chvíli povařte. Dochuťte dle potřeby solí a muškátovým květem.

Bramboru okrájejte a nastrouhejte najemno. V misce smíchejte s polovinou rozšlehaného vejce, aby vzniklo hustší těsto, zbytek vejce vlijte do polévky - nemíchejte, aby se v polévce srazil kousek vajíčka, který můžete vyndat (nezapomeňte na pravidlo - začínáme bílkovinou). Polévku sundejte ze sporáku, nechejte chvíli vychladnout, přidejte do ní za studena lisovaný olej a posypejte petrželkou.

Bramborové těsto ochuťte známým způsobem - přidejte sůl, pepř, prolisovaný česnek, majoránku a dobře promíchejte. Rozpálenou menší pánev lehce potřete olejem, nalijte do ní těsto a vytvarujte bramborák. Bramborák na pánvi s kvalitním povrchem spíše opékáte, nesmažíte a chutná mnohem lépe, než nepovedené napodobeniny bramboráku z brněnských vánočních trhů (plné mouky a přepáleného tuku). :-)