Maso (mimo drůbež)

Metabolický boršč

Ingredience: 

porce hovězího masa
kousek cibule
porce červené řepy (cca ½ malé řepy)
mrkev, celer, petržel
porce bílého kysaného zelí
½ středně velkého rajčete
nové koření, celý pepř, bobkový list
sůl, pepř, sladká paprika
petrželka, pažitka na ozdobu
olej

Postup:

Maso zalijte studenou vodou, přidejte kuličky nového koření, pepře a bobkový list, osolte a přiveďte k varu. Plamen zmírněte na minimum a nechte mírně pobublávat dokud maso nezměkne. Zeleninu (mrkev, celer, petržel) nakrájejte na kostičky, kysané zelí propláchněte studenou vodou. Nasekanou cibuli lehce orestujte, přidejte zeleninu, opět orestujte, přidejte rajče, podlijte a nechte pod poklicí chvíli dusit. Z rajčete stáhněte slupku, rozmačkejte a vraťte do hrnce. Ochuťte mletou paprikou, přidejte na kostičky nakrájenou červenou řepu a nechte chvilku podusit. Když je maso měkké, vyjměte ho z vývaru, nakrájejte ho na kostičky a vraťte zpět společně se zeleninou a zelím. Odstraňte bobkový list a koření. Společně provařte asi 10 minut, dochuťte podle potřeby solí a pepřem.

Podávejte s žitným chlebem.

Tip: Pokud nemáte v plánu hovězí maso, zkuste ho vyměnit za maso krůtí - chutná stejně dobře.

Boršč lze připravit i ve vegetariánské variantě. V tom případě použijte místo hovězího zeleninový vývar, část zeleniny můžete rozmixovat. Do hotové polévky přidejte porci sýra - výborná je např. ricotta nebo kozí žervé.