Maso (mimo drůbež)

Masové kuličky s omáčkou z čerstvých rajčat

a s celozrnnými těstovinami (3. fáze)

Ingredience:

  • porce hovězího masa

  • větší cibule

  • porce rajčat

  • stroužek česneku

  • sůl, pepř celý, majoránka, lžička mleté papriky

  • čerstvé šalvějové listy

  • několik sušených rajčat (nemusí být)

  • olej

Postup:

Cibuli nakrájejte najemno. Půlku smíchejte v míse s mletým masem, přidejte prolisovaný stroužek česneku, sůl, pepř, majoránku a lžičku papriky. Promíchejte a rukama tvarujte stejně velké kuličky. Kuličky pečte v troubě na plechu s pečicím papírem cca 15-20 minut na 180 °C dozlatova.

Mezitím si připravte omáčku. Zbylou cibuli osmažte na oleji, až zesklovatí, přidejte omytá a překrojená rajčata. Lehce podlijte, přiklopte poklicí a nechte chvíli dusit. Z rajčat stáhněte slupku, pokrájejte je, přidejte sůl a duste doměkka. Hotovou omáčku propasírujte nebo rozmixujte a přidejte ještě na kousky nakrájená sušená rajčata a lístky šalvěje. Vložte do ní upečené kuličky a chvíli společně prohřívejte.

Omáčka je provoněná sušenými rajčaty a chutná skvěle s celozrnnými těstovinami.