Luštěniny

Marseilleský pikantní fazolový hrnec

Recept mi kdysi věnovala jedna z klientek. Mírně jsem ho upravila podle pravidel Metabolic Balance. Jedná se o rychlé a velmi oblíbené jídlo naší rodiny.

Ingredience:

porce vařených červených nebo bílých fazolí (nebo konzervované ve slaném nálevu)
cuketa, příp. další zelenina (výborný je řapíkatý celer)

kousek rajčete
jarní cibulka
česnek
sůl, pepř, sušený tymián
zeleninový vývar
hrst bazalky
olivový olej


Postup:

Fazole vyklopíme do síta, propláchneme studenou vodou, necháme okapat. Bazalku opereme, lístky otrháme a nasekáme na nudličky. Jarní cibulky omyjeme a nakrájíme na kolečka. Cuketu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky nebo kostky. Česnek oloupeme, nasekáme nadrobno a zesklovatíme na pánvi. Pak do pánve přisypeme kolečka jarní cibulky a nakrájenou cuketu, společně opékáme asi 4 minuty. Fazole a rajče přidáme do hrnce a krátce podusíme. Přilijeme vývar, vmícháme bazalku a ochutíme. Hrnec necháme vařit asi 7 min. Nakonec vmícháme tymián a dochutíme špetkou chilli koření, příp. můžeme přidat chilli papričku. Na talíři vmícháme lžíci za studena lisovaného oleje a ozdobíme lístky bazalky.