Luštěniny

Marseilleský pikantní fazolový hrnec

Recept mi kdysi věnovala jedna z klientek. Mírně jsem ho upravila podle pravidel metabolic balance. Jedná se o rychlé a velmi oblíbené jídlo naší rodiny.

Ingredience:
  • porce vařených červených nebo bílých fazolí (nebo konzervované ve slaném nálevu)

  • cuketa, příp. další zelenina (výborný je řapíkatý celer)

  • kousek rajčete

  • jarní cibulka

  • česnek

  • sůl, pepř, sušený tymián

  • zeleninový vývar

  • hrst bazalky

  • olivový olej


Postup:
Fazole vyklopíme do síta, propláchneme studenou vodou, necháme okapat. Bazalku opereme, lístky otrháme a nasekáme na nudličky. Jarní cibulky omyjeme a nakrájíme na kolečka. Cuketu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky nebo kostky. Česnek oloupeme, nasekáme nadrobno a zesklovatíme na pánvi. Pak do pánve přisypeme kolečka jarní cibulky a nakrájenou cuketu, společně opékáme asi 4 minuty. Fazole a rajče přidáme do hrnce a krátce podusíme. Přilijeme vývar, vmícháme bazalku a ochutíme. Hrnec necháme vařit asi 7 min. Nakonec vmícháme tymián a dochutíme špetkou chilli koření, příp. můžeme přidat chilli papričku. Na talíři vmícháme lžíci za studena lisovaného oleje a ozdobíme lístky bazalky.