Luštěniny

Marocké zeleninové tajine 

Recept pochází ze 14. - 16. století - jde o pokrm našich předků. Dcera jídlo ochutnala na Historické hostině v Uherském Brodě.


Ingredience:
  • kousek cibule

  • 1 - 2 stroužky česneku (propasírované nebo jemně krájené)

  • rajče, mrkev, lilek, cuketa (dle plánu)

  • mletý zázvor, římský kmín, pepř - dle chuti

  • trochu mleté skořice (nemusí být)

  • cizrna, příp. jiná luštěnina v množství dle plánu

  • petrželka, příp. zázvorová máta


Postup:

Připravíme si zeleninu. Mrkev nakrájíme na špalíčky podélně i příčně, cuketu a lilek na větší kousky. Na středně rozpálené hlubší pánvi nebo větším hrnci osmažíme cibulku, občas zamícháme až do mírného zhnědnutí. Přidáme česnek, všechno koření a opečeme dalších pár minut za stálého míchání. Přidáme cukety, mrkve, lilek a opékáme ještě dalších pár minut. Za 2-4 minuty přidáme rajče, podlijeme vodou, na závěr přidáme uvařenou cizrnu (může být i z konzervy). Dosolíme a opepříme podle chuti. Přivedeme k varu, stáhneme na minimum a přiklopené necháme probublávat přibližně 15 minut. Já preferuji, aby zelenina měla stále barvu a mrkev byla na skus - ještě stále pevná a plná chuti. Na talíři posypeme bylinkami a pokapeme za studena lisovaným olejem.

Jako příloha výborně poslouží žitný chleba (v množství dle plánu).