Luštěniny

Marocká harira 

Ingredience:

porce vařené cizrny

porce zeleniny (mrkev, řapíkatý celer), cibule
česnek
sůl
zeleninový vývar
lžička koření Harissa, mletý římský kmín, koriandr
za studena lisovaný olej
  

Postup:

Mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka, řapíkatý celer na tenké plátky. Ve větším kastrolu rozpalte trošku oleje (lze i bez), přidejte nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Potom přidejte mrkev a celer, společně 2-3 minuty restujte, dochuťte prolisovaným česnekem a zalijte vývarem. Vařte do změknutí mrkve. Poté do polévky přidejte všechno koření, cizrnu (trochu cizrny si nechte stranou na dekoraci), osolte a asi 5 minut povařte. Na závěr polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka, případně ještě dosolte. Hotovou polévku můžete ozdobit čerstvým koriandrem, petrželkou, nasekaným chilli a kuličkami cizrny. Podávejte s žitným chlebem nebo žitnými plackami či tortillami. Na talíři do polévky vlijte lžíci olivového oleje.