Houby
Květákový krém s houbou shiitake
Ingredience:
porce houby shiitake (lze použít i hlívu ústřičnou)
porce zeleniny (květák, pórek nebo cibule, kousek zázvoru - lze vynechat)
sůl
citronová tráva
sójová omáčka Tamari
zelená kari pasta
olej
koriandr (příp. petrželka)
Postup:
Nejdříve si v mírně slané vodě nebo zeleninovém vývaru uvařte očištěný květák rozdělený na růžičky. Mezitím nakrájejte cibuli najemno, lehce ji osmahněte (lze i podusit na vodě bez tuku), přidejte očištěnou, na plátky nakrájenou houbu a restujte. Uvařený květák rozmixujte na krém a přidejte k houbě. Několik kousků houby si nechte bokem. Dochuťte dle potřeby sójovou omáčkou, kari pastou a citronovou trávou. Na talíři ozdobte koriandrem, kousky orestované houby (první sousto - bílkovina), příp. dochuťte za studena lisovaným olejem.
Od 3. fáze lze přidat lžičku kokosového mléka, dodá polévce mírně jemnou, mírně exotickou chuť.