Zeleninové přílohy

Květáková rýže (bez rýže)

Ingredience:

porce květáku
1 stroužek česneku
sůl
lžička sójové omáčky Tamari
olivový olej
koriandr nebo petrželka

Postup:

Očištěný květák rozdělte na růžičky a postupně ho v sekáčku nasekejte (příp. rozmixujte) na drť, která připomíná rýži. Nenechte se odradit množstvím drtě - tepelnou úpravou slehne. Najemno nakrájený česnek opékejte na rozehřáté pánvi s troškou oleje, přidejte rýži a zamíchejte. Asi po 5 minutách přidejte sójovou omáčku, sůl a zázvor a ještě 5 až 10 minut za občasného míchání opékejte. Květák by měl být měkký, ale ne rozvařený na kaši. Na závěr přimíchejte nasekaný koriandr nebo petrželku, do rýže zamíchejte za studena lisovaný olej a podávejte.

Tato příloha se výborně hodí k asijským jídlům (na obrázku dělá společnost pečínce z kachních prsou na indický způsob).

Tip: Zkuste rýži opéct na cibulce a dochutit pouze solí, pepřem a petrželí - hodí se ke klasickým českým jídlům (zkuste pečená kachní prsa se solí a kmínem).

Pokud máte rádi ostřejší pokrmy, lze použít na dochucení i chilli, příp. římský kmín. Výborná je i květáková kari rýže (sůl, pepř, koření kari).