Zeleninové přílohy

Květáková rýže (bez rýže)


Ingredience:

porce květáku
sůl
petrželka

za studena lisovaný olej

Postup:

Očištěný květák rozdělte na růžičky a postupně ho v sekáčku nasekejte na drť, která připomíná rýži. Mixér není vhodný, vznikla by spíš kaše než rýže. Nenechte se odradit množstvím drtě - tepelnou úpravou slehne. Vložte do kastrolku, mírně podlijte vodou a posolte a nechte cca 5 minut propařit. Občas zamíchejte, rýže se snadno připaluje. Do hotové rýže zamíchejte za studena lisovaný olej a můžete podávat. Na talíři ozdobte petrželovou natí. 

Dochutit můžete dle libosti - např. špetkou pepře a rýži krátce orestovat na cibulce. V tom případě se rýže bude hodit ke klasickým českým jídlům (vyzkoušela jsem např. k pečeným kachním prsům). Lze přidat i najemno nakrájený česnek, sójovou omáčku, příp. zázvor. Pokud máte rádi ostřejší pokrmy, můžete na dochucení použít i chilli. Výborná je i kari rýže k asijským jídlům (koření kari, pepř, sůl). 

Na obrázku rýže výborně doplňuje krůtí roládu se špenátem a žampiony.