Vejce
Květáková omeleta
2 vejce
porce květáku, kousek cibule
sůl, pepř, muškátový květ
čerstvé natě na ozdobu
za studena lisovaný olej
Postup:
Očistěný květák uvařte do poloměkka. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte květák a lehce orestujte. Vejce rozšlehejte v míse, lžičku si nechte bokem (bílkovina), dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového květu. Rozšlehané vejce nalijte do pánve ke květáku. Pokud máte k dispozici pánev s odnímatelnou rukojetí, vložte ji do předehřáté trouby a nechte omeletu zapéct. Lžičku vajíčka, kterou jste odložili, si umíchejte zvlášť a využijte jako první sousto bílkoviny. Nebo po upečení spodní části omelety přiklopte pánev větším talířem a překlopte vzhůru nohama. Z talíře opatrně vraťte neupečenou stranou dolů do pánve a dopečte. Hotovou omeletu přesuňte na talíř a ozdobte čerstvými natěmi.
Tip: Ve 4. fázi můžete povrch omelety před zapečením posypat troškou parmazánu.