Vejce

Květáková omeleta

Ingredience:
  • 2 vejce

  • porce květáku, kousek cibule

  • sůl, pepř, muškátový květ

  • čerstvé natě na ozdobu

  • za studena lisovaný olej


Postup:

Očistěný květák uvařte do poloměkka. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte květák a lehce orestujte. Vejce rozšlehejte v míse, lžičku si nechte bokem (bílkovina), dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového květu. Rozšlehané vejce nalijte do pánve ke květáku. Pokud máte k dispozici pánev s odnímatelnou rukojetí, vložte ji do předehřáté trouby a nechte omeletu zapéct. Lžičku vajíčka, kterou jste odložili, si umíchejte zvlášť a využijte jako první sousto bílkoviny. Nebo po upečení spodní části omelety přiklopte pánev větším talířem a překlopte vzhůru nohama. Z talíře opatrně vraťte neupečenou stranou dolů do pánve a dopečte. Hotovou omeletu přesuňte na talíř a ozdobte čerstvými natěmi.

Tip: Ve 4. fázi můžete povrch omelety před zapečením posypat troškou parmazánu.