Vejce

Květáková lodička

Ingredience:

2 vejce 
porce květáku
porce listové zeleniny na oblohu
lžíce oleje
sůl, pepř


Postup:

Květákové růžičky rozmixujte na květákovou rýži a dejte asi na 5 minut dusit. Nechte vychladnout. Přidejte jedno vejce, které jste mezitím rozšlehali s troškou soli a pepře. Směs vtlačte do vhodné zapékací nádoby. Pečte v rozehřáté troubě asi 15 - 20 minut, dokud květák nezačne zlátnout. Potom vyndejte z trouby, do "lodičky" opatrně vyklepněte druhé vejce. Vraťte do trouby a ještě chvíli zapékejte. Bílky by měly být tuhé, žloutky dle uvážení.

Vyndejte z trouby a nechte asi 5 minut vychladnout. Nožem opatrně uvolněte z formy a přendejte na talíř. Ozdobte petrželkou, listovými saláty a dochuťte olejem.

Tip:

Pokud nemáte chuť připravovat květákovou rýži, můžete vytvořit směs z vařeného květáku a jednoho vejce (podobně jako když připravujete omeletu) a po zapečení ozdobit dalším vejcem dle návodu.