Drůbež
Kuřecí nugety
Ingredience:
porce kuřecích prsou
zelenina na salát (směs listových salátů, ředkvička, rajče apod.)
½ avokáda
knäckebrot na strouhanku
sušené bylinky - tymián, oregano, rozmarýn
sůl, pepř
za studena lisovaný olej
balsamikový ocet
kousek prolisovaného česneku (nemusí být)
Postup:
Kuřecí prso nakrájíme na nugety.
Osolíme, příp. lehce potřeme prolisovaným česnekem. Připravíme si
bylinkovou strouhanku - knäckebrot rozdrtíme v mixéru a smícháme se
sušenými bylinkami. Strouhanky si můžeme připravit víc a uložit ji
do uzavřené krabičky.
Rozpálíme si troubu. Kuřecí nugety
potřeme olejem a obalíme ve strouhance. Pokud chceme nugety
pikantnější, do oleje přidáme kousek prolisovaného česneku. Vložíme
do pekáčku, který jsme vystlali pečicím papírem a dáme péct. Mezitím
si připravíme salát. Listové saláty a nakrájenou zeleninu
naaranžujeme na talíř. Polovinu avokáda zbaveného slupky nakrájíme
na kousky, vložíme do mixéru, přidáme olej, ocet, sůl, pepř, příp.
kousek prolisovaného česneku. Dle potřeby naředíme vodou.
Rozmixujeme dohladka na dip, který přidáme k salátu. Přidáme upečené
nugety. Pokud nám plán dovolí, můžeme si ještě nasucho opéct plátek
celožitného chleba jako tzv. metabolickou topinku. Krajíc chleba
opečeme v topinkovači nebo toustovači (lze i na pánvi bez tuku).
Pokapeme olejem, ve kterém jsme rozmíchali bylinky a česnek.
Takto připravené nugety jsou výtečné, velmi šťavnaté a přitom zcela odpovídají principům metabolic balance - recept můžete využít již ve 2. fázi s olejem.
Tip: Pro změnu si můžete k nugetám připravit i "bramborový" salát (bez brambor a majonézy) z kořenové zeleniny.