Maso (mimo drůbež)

Kuličky z mletého masa se šalvějí a špagetovou dýní

Ingredience:

porce mletého hovězího masa 
porce špagetové dýně, rajče na omáčku (lze nahradit rajčatovými floky a přidat do masa)
kousek cibule
sůl, pepř
stroužek česneku
šalvěj čerstvá nebo sušená 
čerstvá bazalka
olivový olej

Postup:

Mleté maso smícháme se solí, pepřem, prolisovaným česnekem, najemno nasekanou šalvějí a rajčatovými floky nebo floky vynecháme a rajče přidáme do omáčky ke kuličkám. Namočenýma rukama tvarujeme kuličky. Na pánvi rozpálíme olej, orestujeme na ní kuličky, přidáme jemně nakrájenou cibuli (příp. na kostičky nakrájené rajče), podlijeme a dusíme do změknutí.

Špagetovou dýni se nejlépe připravuje v troubě rozkrojená na polovinu zbavená semen. Potřebuje asi půlhodinu pečení. Je lépe ji podlít vodou, unikající pára podporuje měknutí, dýně se nevysušuje. Upečenou dýni vydlabejte, dužina se bude sama rozpadat na špagetky nebo nudličky.

Hotové kuličky vyjmeme a udržujeme v teple. Omáčku promícháme s dýňovými špagetami, naservírujeme na talíř a doprostřed "hnízda" naaranžujeme kuličky. Posypeme čerstvou bazalkou.