Luštěniny

Krvavá cizrna 

Recept pochází ze 14. - 16. století - jde o pokrm našich předků. Dcera jídlo ochutnala na Historické hostině v Uherském Brodě.


Ingredience:

porce cizrny (předem namočená a uvařená)
porce červené řepy (nakrájená na kostičky, předem uvařená)

feferonka
kousek cibule
sůl, pepř
ocet balsamiko, olivový olej


Postup:

Nakrájenou cibuli lehce osmažíme na oleji, přidáme uvařenou cizrnu, osolíme. Smícháme s řepou, osolíme, dochutíme pepřem, příp. feferonkou. Přidáme lžičku octa a na talíři ještě polijeme lžící oleje. Pokud máte rádi, můžete pokrm ještě posypat čerstvými natěmi. Jídlo je příjemně pikantní a velmi syté. Podáváme s žitným chlebem.

Lze připravit i jako salát. V tom případě uvařenou řepu necháme vychladnout, ochutíme octem, solí, pepřem. Přidáme uvařenou vychladlou cizrnu, olej, příp. feferonku.