Dezerty a vánoční cukroví 

Kopečky z mandelády a sušených meruněk 

Ingredience:

porce mandelády (30 g mandlí, 20 g slunečnicových semínek), příp. pouze 50 g mandlí
45 g sušených meruněk (nesířených a neproslazených)
špetka bourbonské vanilky (např. z DM drogerie)
lžička mandlového oleje (může být i ořechový nebo oříškový) nebo můžete vyměnit za ghí
sušené meruňky na "džem"

Postup:

Mandeládu předem namočte. Rozmixujte ponorným mixérem na kaši, přidejte sušené meruňky. Lžičkou do hmoty zamíchejte vanilku a olej - mělo by vzniknout husté, mírně lepivé těsto. Těsto nabírejte lžičkou a v ruce vytvarujte malé placičky (koláčky), které pokládejte na plech, vystlaný pečicím papírem. Navlhčenou vařečkou vytvořte uprostřed důlek. 
Pečte ve středně rozpálené troubě cca 20 minut. 

Po vychladnutí naplňte meruňkovým džemem, který jednoduše připravíte z namočených sušených meruněk rozmixovaných ponorným mixérem na kaši. 

Sušené meruňky kopečky krásně provoní a osladí tak, že není nutné je víc přislazovat. Z jedné dávky vytvoříte cca 15 kousků (dle velikosti placiček). Po upečení doporučuji dobře uschovat - můj první pokus zmizel v žaludcích dětí dřív, než jsem kopečky stihla vyfotit :-)