Houby
Karbanátky z divoké rýže a hlívy
Ingredience:
porce hlívy ústřičné
porce rýže
porce čerstvé zeleniny na salát
či oblohu
kousek cibule
lžíce za studena lisovaného
oleje
sůl
pepř
houbové koření nebo sušené houby
(nemusí být)
Postup:
Rýži si předem uvařte podle návodu. Hlívu pokrájejte na nudličky. Na
trošce oleje orestujte jemně nakrájenou cibulku, přidejte houby,
podlijte vodou a chvíli poduste. Uvařenou rýži tyčovým mixérem
rozmixujte na kaši, teprve potom přidejte houby a ještě lehce
mixujte - hlíva by neměla být na kaši, drobné kousky nevadí.
Dochuťte dle potřeby solí, pepřem. Pokud chcete zvýraznit houbovou
chuť, přidejte houbové koření (bez glutamátu), nebo můžete rozdrtit
sušené houby v hmoždíři. Z těsta vytvořte karbanátky, přeložte je na
pečicí papír a pečte v troubě cca 20 minut. Mezitím si připravte
salát z listové nebo jiné zeleniny.
Divoká nebo indiánská rýže ve skutečnosti není rýže, jak ji běžně známe. Jde o semena trávy, která roste především v severní Americe a v Kanadě. Daří se jí pouze v bažinatých a vodních podmínkách. Kvůli vyšší poptávce se dnes již v Kanadě pěstuje i v uměle vytvořených vodních plochách. Semena divoké rýže jsou dlouhá, tenká a černá. Překvapivě se na rozdíl od celozrnné rýže vaří krátce (cca 20 minut).