Dezerty a vánoční cukroví
Jablečný závin z žitné mouky (4. fáze)
180 g žitné mouky výražkové
2 lžíce oleje
cca 100 ml vlažné vody
2 jablka
skořice
mleté mandle a mandlové lupínky nebo nudličky na ozdobení
Postup:
Suroviny na těsto smíchejte v míse nebo v robotu. Množství vody nebo oleje upravte dle potřeby, abyste získali vláčné těsto, které lze vyválet. Doporučuji část oleje nahradit rozpuštěným ghee, závin dostane nádhernou chuť i vůni. Nechte odpočinout asi půl hodiny. Mezitím si připravte jablka - okrouhejte, zbavte jadřince a nakrájejte na kousky. Odpočinuté těsto vyválejte na pomoučeném vále, posypte strouhanými mandlemi, poklaďte, posypte skořicí a zaviňte. S těstem z žitné mouky se pracuje obtížněji než s klasickým těstem, může být snazší těsto pouze přeložit než zavinout, ale při použití uvedených množství surovin se mi daří těsto rozválet na tenký plát a zavinout jako klasický štrůdl. Hotový závin slepte rozšlehaným vejcem, opatrně přendejte na plech a nahoře potřete vejcem. Povrch závinu posypte mandlovými nudličkami a dejte péct asi na 20 minut do předehřáté trouby.
Při tvorbě receptu jsem se nechala inspirovat kolegyní Barborou Wolfovou Balcarovou, ale vycházela jsem ze svého receptu na žitné tortilly s upravenými poměry jednotlivých surovin.