Dezerty a vánoční cukroví 

Jablečný závin z žitné mouky (4. fáze) 

Ingredience:
  • porce avokáda

  • 130 g celozrnné žitné mouky

  • 2 lžíce oleje

  • cca 100 ml vlažné vody

  • 2 jablka

  • skořice

  • mleté mandle a mandlové lupínky nebo nudličky na ozdobení

Postup:

Suroviny na těsto smíchejte v míse nebo v robotu. Množství vody nebo oleje upravte dle potřeby, abyste získali vláčné těsto, které lze vyválet. Nechte odpočinout asi půl hodiny. Mezitím si připravte jablka - okrouhejte, zbavte jadřince a nakrájejte na kousky. Odpočinuté těsto vyválejte na pomoučeném vále, posypte strouhanými mandlemi, poklaďte, posypte skořicí a zaviňte. S těstem z žitné mouky se pracuje obtížněji než s klasickým těstem, může být snazší těsto pouze přeložit než zavinout, ale při použití uvedených množství surovin se mi daří těsto rozválet na tenký plát a zavinout jako klasický štrůdl. Hotový závin slepte rozšlehaným vejcem, opatrně přendejte na plech a nahoře potřete vejcem. Povrch závinu posypte mandlovými nudličkami a dejte péct asi na 20 minut do předehřáté trouby.

Při tvorbě receptu jsem se nechala inspirovat kolegyní Barborou Wolfovou Balcarovou, ale vycházela jsem ze svého receptu na žitné tortilly s upravenými poměry jednotlivých surovin.