Drůbež

Italské rizoto

Ingredience:

porce kuřecích prsou
zelenina - cibule, mrkev, řapíkatý celer, kedlubna, žampiony apod.)
kousek česneku
listová zelenina na oblohu 
sůl, pepř, příp. italské bylinky na dochucení
za studena lisovaný olej
porce přírodní kulatozrnné rýže - 30 g
zeleninový (nebo kuřecí) vývar na podlití

Postup:

Kuřecí prso nakrájejte na nudličky, zeleninu na plátky nebo kostky, cibuli a česnek najemno. Rýži odvažte, na rizoto se zásadně neproplachuje. Na trošce oleje orestujte cibulku a česnek, na rizoto by cibule neměla zhnědnout. Když zesklovatí, zvyšte teplotu a do pánve nasypejte rýži, rychle orestujte, podlijte vývarem a ztlumte vařič - rýže rychle nasaje část tekutiny. Osolte, přidejte pepř, zakryjte poklicí a nechte dusit. Dle potřeby míchejte a přidávejte vývar. Maso orestujte na zvláštní pánvi, přidejte zeleninu i žampiony. K rýži směs masa a zeleniny přidejte teprve v okamžiku, kdy rýže začíná měknout. Dle potřeby dochuťte solí, bylinkami, nebo houbovým kořením. Hotové rizoto naaranžujte na talíř, obložte listovou zeleninou.

Tip: Rýži je možné podlít i malým množstvím bílého vína. Od 4. fáze můžete rizoto posypat i troškou parmazánu.