Luštěniny
Hummus

			
			Hummus určitě nemusím představovat - jde o pomazánku, kaši či dip 
			z uvařené cizrny, smíchané s tahini (sezamovou pastou), olivovým 
			olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem.
Níže najdete základní recept upravený podle principů metabolic 
			balance. Základní recept je možné různě obměňovat. Pastu tahini lze 
			přidat od 3. fáze programu.
Ingredience:
porce vařené cizrnylžíce olivového oleje
šťáva z citronu (pokud citron v plánu nemáte, lze vynechat, nebo využít trochu octa)
sůl, mletý pepř, římský kmín, mletý koriandr
česnek dle chuti
Cizrnu, olivový olej, česnek a citronovou šťávu rozmixujeme. Podle potřeby přidáme trochu vody, dle chuti okořeníme a necháme cca půl hodiny odležet. Před podáváním pokapeme olivovým olejem a ozdobíme snítkami čerstvého koriandru nebo petrželky. Podáváme se zeleninovým salátem a žitným chlebem.
			Variace:
Pokud máte rádi červenou řepu, můžete připravit podobným způsobem
			hummus řepný 
			- do mixéru přidáme navíc ještě porci vařené nebo pečené červené 
			řepy.
			
			Olivový hummus
Základní pomazánku těsně před podáváním pokapeme olivovým olejem a 
			posypeme nasekanými olivami bez pecek
			
			Hummus s medvědím česnekem
V základním receptu vynecháme stroužky česneku a nahradíme ho šálkem 
			nasekaného medvědího česneku.

