Houby
Hlíva ústřičná v omáčce
Další recept pro ty, kteří si nevědí rady s kombinací hlívy ústřičné
a divoké rýže. Hlíva v "metabolické svíčkové" doplněná rýží je sice
méně obvyklá, ale zajímavá a chutná kombinace. Vyzkoušejte!
Ingredience:
porce hlívy ústřičné
porce divoké rýže
porce zeleniny - cibule, mrkev,
celer, petržel nebo pastinák, kousek dýně
1 lžíce za studena lisovaného
oleje (nebo ghee)
sůl
celý pepř, nové koření, bobkový
list, špetka tymiánu
Postup:
Rýži si předem uvařte podle návodu. Hlívu pokrájejte na nudličky,
můžete lehce orestovat na trošce oleje. Podlijte a duste do
změknutí. Zvlášť si připravte omáčku. Zeleninu očistěte a nakrájejte
na kostky, cibuli najemno. Na trošce ghee orestujte cibuli, přidejte
zeleninu, chvíli restujte. Jako poslední přidejte dýni. Podlijte a
společně s kořením duste do změknutí. Jakmile je zelenina měkká,
vyndejte koření a tyčovým mixérem rozmixujte na hladké pyré. Dle
potřeby zřeďte vodou nebo zeleninovým vývarem, příp. dochuťte. Do
omáčky vložte hlívu a chvíli prohřejte.
Na
talíř si navršte kopeček rýže a přidejte hlívu s omáčkou.
Chutná je i hlíva v omáčce bez rýže, pokud ji v plánu nemáte. V tom případě přílohu doplníte až od 3. fáze. Můžete vyzkoušet i malou porci celozrnných těstovin.