Houby

Hlíva ústřičná v omáčce

Další recept pro ty, kteří si nevědí rady s kombinací hlívy ústřičné a divoké rýže. Hlíva v "metabolické svíčkové" doplněná rýží je sice méně obvyklá, ale zajímavá a chutná kombinace. Vyzkoušejte!

Ingredience:

porce hlívy ústřičné
porce divoké rýže
porce zeleniny - cibule, mrkev, celer, petržel nebo pastinák, kousek dýně
1 lžíce za studena lisovaného oleje (nebo ghee)
sůl
celý pepř, nové koření, bobkový list, špetka tymiánu

Postup:

Rýži si předem uvařte podle návodu. Hlívu pokrájejte na nudličky, můžete lehce orestovat na trošce oleje. Podlijte a duste do změknutí. Zvlášť si připravte omáčku. Zeleninu očistěte a nakrájejte na kostky, cibuli najemno. Na trošce ghee orestujte cibuli, přidejte zeleninu, chvíli restujte. Jako poslední přidejte dýni. Podlijte a společně s kořením duste do změknutí. Jakmile je zelenina měkká, vyndejte koření a tyčovým mixérem rozmixujte na hladké pyré. Dle potřeby zřeďte vodou nebo zeleninovým vývarem, příp. dochuťte. Do omáčky vložte hlívu a chvíli prohřejte.
Na talíř si navršte kopeček rýže a přidejte hlívu s omáčkou.

Chutná je i hlíva v omáčce bez rýže, pokud ji v plánu nemáte. V tom případě přílohu doplníte až od 3. fáze. Můžete vyzkoušet i malou porci celozrnných těstovin.