Maso (mimo drůbež)
Gyros s řeckým salátem
Ingredience:
porce panenky
porce zeleniny - rajčata, okurka, olivy, cibule
sůl
koření gyros bez glutamátu a cukru nebo vlastní směs (paprika, rozmarýn, mletý římský kmín, sušený zázvor, bazalka, oregano, bílý pepř)
1 stroužek česneku
olivový olej
balsamikový ocet
Postup:
Maso si předem naložte. Příčně ho nakrájejte na úzké nudličky. Česnek prolisujte a přidejte k masu. Přidejte sůl a koření, část oleje a dobře promíchejte. Nechte uležet nejlépe přes noc. Rajčata a okurky nakrájejte na plátky, vložte do misky, přidejte olivy, cibuli nakrájenou na půlměsíčky a dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem. Rozpalte pánev a maso na ní opékejte dozlatova. Naservírujte na talíř, přidejte salát o podávejte.
Jako příloha se výborně hodí "pita" chléb v metabolické verzi, což jsou vlastně chlebové placky z žitného kvásku. Gyrosem je můžete i naplnit a vzít je s sebou na cesty.
TIP: Gyros dobře chutná také se zeleninovými hranolky. Už jste zkusili hranolky z celeru nebo pastináku?