Maso (mimo drůbež)

Gyros s řeckým salátem

Ingredience:

porce panenky 
porce zeleniny - rajčata, okurka, olivy, cibule 
sůl
koření gyros bez glutamátu a cukru nebo vlastní směs (paprika, rozmarýn, mletý římský kmín, sušený zázvor, bazalka, oregano, bílý pepř)
1 stroužek česneku
olivový olej
balsamikový ocet


Postup:

Maso si předem naložte. Příčně ho nakrájejte na úzké nudličky. Česnek prolisujte a přidejte k masu. Přidejte sůl a koření, část oleje a dobře promíchejte. Nechte uležet nejlépe přes noc. Rajčata a okurky nakrájejte na plátky, vložte do misky, přidejte olivy, cibuli nakrájenou na půlměsíčky a dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem. Rozpalte pánev a maso na ní opékejte dozlatova. Naservírujte na talíř, přidejte salát o podávejte. 

Jako příloha se výborně hodí "pita" chléb v metabolické verzi, což jsou vlastně chlebové placky z žitného kvásku. Gyrosem je můžete i naplnit a vzít je s sebou na cesty. 

TIP: Gyros dobře chutná také se zeleninovými hranolky. Už jste zkusili hranolky z celeru nebo pastináku?