Maso (mimo drůbež)

Gyros se zelným salátem

Ingredience:

  • porce panenky

  • porce zeleniny - špičaté (nebo jiné) zelí, mrkev

  • sůl

  • koření gyros bez glutamátu a cukru nebo vlastní směs (paprika, rozmarýn, mletý římský kmín, sušený zázvor, bazalka, oregano, bílý pepř)

  • 1 stroužek česneku

  • olivový olej

  • balsamikový ocet

Znáte špičaté zelí? Salát lze připravit i z jiného zelí, špičaté zelí je však velmi křehké, označuje se jako "salátové" a má velmi jemnou, mírně nasládlou chuť. Pro mě je v syrovém stavu lépe stravitelné než klasické zelí hlávkové

Znáte špičaté zelí? Salát lze připravit i z jiného zelí, špičaté zelí je však velmi křehké, označuje se jako "salátové" a má velmi jemnou, mírně nasládlou chuť. Pro mě je v syrovém stavu lépe stravitelné než klasické zelí hlávkové

Postup:

Maso si předem naložte. Příčně ho nakrájejte na úzké nudličky. Česnek prolisujte a přidejte k masu. Přidejte sůl a koření, část oleje a dobře promíchejte. Nechte uležet nejlépe přes noc.

Zelí oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky. Přidejte mrkev nastrouhanou najemno, kousek jemně nakrájené cibule a ochuťte zálivkou připravenou z octa, oleje, soli a pepře. Dobře promíchejte a nechte chvíli odležet. Pokud máte rádi syrový celer, můžete přidat ještě kousek jemně nastrouhaného celeru.

Rozpalte pánev a maso na ní opékejte dozlatova. Zelný salát naservírujte na talíř, přidejte gyros a podávejte.

TIP: Gyros dobře chutná také se zeleninovými hranolky. Už jste zkusili hranolky z celeru nebo pastináku?