Maso (mimo drůbež)

Grilovaná vepřová panenka s houbovým ragú

Ingredience:

porce panenky (dle plánu)
sůl, rozmarýn (nebo jiné bylinky) 
kousek cibule
porce zeleniny na salát
ocet
olivový olej

Postup:

Vepřová panenka bývá v plánech často. Zkuste si ji připravit vcelku na grilu. Pokud nemáte k dispozici gril, lze ji snadno upéct i v troubě. 
Začněte přípravou houbového ragú. Cibuli nakrájejte na půlkolečka. Na pánvi rozehřejte trošku oleje a cibuli pozvolna restujte dohněda. Na pánev přidejte žampiony nebo jiné houby nakrájené na čtvrtky. Asi 1 minutu opékejte a míchejte vařečkou. Nechte lehce osmažit. Poté přilijte zeleninový vývar (nebo trochu vody), osolte a nechte dusit. Občas nezapomeňte promíchat a podle potřeby podlévejte vývarem. Pokud potřebujete ragú zahustit, lze přidat trochu celozrnné žitné mouky nebo nastrouhaný knäckebrot. 
Maso osolte a položte na hodně rozpálený gril. Grilujte několik minut podle toho, jak chcete mít panenku propečenou - dokud se na povrchu neobjeví hnědá mřížka, potom teplotu snižte a nechte ještě chvíli dopéct. Správně připravená panenka je zvenku opečená a uvnitř mírně růžová a šťavnatá. Hotovou panenku polijte olejem, ve kterém jste rozmíchali nasekané bylinky. Přeložte na talíř, přidejte houbové ragú. Podávejte s míchaným zeleninovým salátem.