Luštěniny

Fazolové kari  

Ingredience:

porce vařených červených fazolí
porce zeleniny (kousek cibule, celer nebo řapíkatý celer,  mrkev,  příp. jiná vhodná zelenina dle plánu)

kousek zázvoru

sůl, garam masala, kurkuma, příp. kari koření, mletý koriandr, menší rajče (příp. protlak bez cukru)

stroužek česneku

za studena lisovaný olej

Postup:

Fazole si buď předem uvaříme, nebo použijeme fazole z konzervy v mírně slaném nálevu. Na pánvi osmahneme nasekanou cibuli, přidáme najemno nastrouhaný zázvor a prolisovaný česnek a chvíli restujeme. Přidáme koření, zamícháme a zase chviličku restujeme, aby se koření rozvonělo. Přidáme zeleninu nakrájenou na kousky, znovu mícháme a restujeme. Můžeme mírně podlít a podusit, dokud zelenina nezačne měknout. Přidáme fazole, pasírovaná rajčata (protlak) a dle potřeby dochutíme. 

Podáváme s žitným chlebem. Od 3. fáze lze použít i porci celozrnné rýže nebo kuskus.