Luštěniny
Fazolové kari
Ingredience:
porce vařených červených fazolíporce zeleniny (kousek cibule, celer nebo řapíkatý celer, mrkev, příp. jiná vhodná zelenina dle plánu)
kousek zázvoru
sůl, garam masala, kurkuma, příp. kari koření, mletý koriandr, menší rajče (příp. protlak bez cukru)
stroužek česneku
za studena lisovaný olej
Postup:
Fazole si buď předem uvaříme, nebo použijeme fazole z konzervy v mírně slaném nálevu. Na
pánvi osmahneme nasekanou cibuli, přidáme najemno nastrouhaný zázvor a prolisovaný česnek a chvíli restujeme. Přidáme koření, zamícháme a zase chviličku restujeme, aby se koření rozvonělo. Přidáme zeleninu nakrájenou na kousky, znovu mícháme a restujeme. Můžeme mírně podlít a podusit, dokud zelenina nezačne měknout. Přidáme fazole, pasírovaná rajčata (protlak) a dle potřeby dochutíme.
Podáváme s žitným chlebem. Od 3. fáze lze použít i porci celozrnné rýže nebo kuskus.