Luštěniny

Dýňový kotlík s fazolkami mungo

Ingredience:

porce vařených fazolí 

porce máslové dýně
½ rajčete
 jarní cibulka
česnek
sůl, pepř
zeleninový vývar
čerstvý rozmarýn, tymián, oregano (lze použít i sušené)
za studena lisovaný olej

Postup:

Jarní cibulky omyjte a nakrájejte na kolečka. Dýni oloupejte, vykrojte a nakrájejte na kostky. Česnek oloupejte, nasekejte nadrobno. Kolečka jarní cibulky, česnek a nakrájenou dýni společně chvíli opékejte na hlubší pánvi nebo v hrnci. Přidejte bylinky, přilijte vývar a nechte dusit do změknutí dýně. Rajče nechte chvíli pod pokličkou spařit, sloupněte slupku (nemusíte, pokud vám nevadí) a rozmačkané rajče přidejte k zelenině. Pokud dáváte přednost konzistenci omáčky, nechte dýni úplně rozvařit a teprve potom přidejte fazolky. Společně chvíli duste, aby se prolnuly chutě. Dochuťte dle potřeby česnekem, čerstvě mletým pepřem, sušeným oreganem a olivovým olejem. Podávejte s žitným chlebem. Jako příloha se hodí i žitné těstoviny, od 3. fáze i další těstoviny celozrnné, příp. celozrnný kuskus. 

Místo fazolek mungo lze použít i jiné luštěniny, nebo pro změnu třeba i cizrnový kuskus (na obrázku).