Zeleninové přílohy

Dýňové čatní

Ingredience:

porce dýně
jablko
kousek zázvoru
kousek cibule nebo 1 šalotka
stroužek česneku
chilli paprička nebo špetka koření chilli
sůl
kurkuma, kardamon, příp. skořice - dle chuti
balsamikový ocet
za studena lisovaný olej
voda na podlití

Postup:

V kastrolku rozpalte olej, osmahněte drobně nakrájenou cibuli, česnek, jemně nastrouhaný zázvor a papričku. Přidejte koření, směs nechte jen krátce rozvonět a hned přidejte dýni nakrájenou na asi centimetrové kostičky, přidejte na kostičky nakrájené jablko, podlijte, osolte a nechte dusit, dokud se jablko nerozvaří a dýně nezměkne. Potom dochuťte octem a přidejte za studena lisovaný olej. Jablko by v závěru mělo být zcela rozvařené do podoby pyré, dýně měkká, ale nerozvařená.

Hotovou směs můžete použít jako přílohu k masu - na obrázku je s grilovanými kachními prsy. Výborná je i se zvěřinou nebo - pro vegetariány - s marinovaným tofu.

Tip:

Čatní si můžete připravit z dvou nebo trojnásobné dávky dýně, po vychladnutí vložit do uzavíratelných skleniček a uložit v lednici. Zkuste využít trik mé mámy - skleničku po zašroubování položte na chvíli dnem vzhůru, aby se vytlačil vzduch - tím zvýšíte trvanlivost směsi. V lednici by měla vydržet minimálně týden.