Houby

Dušená hlíva ústřičná s kaší z batátů

Ingredience:

porce hlívy ústřičné
porce batátů
rukola (nemusí být)
pórek
sůl
pepř
kmín
olej


Postup:

Hlívu očistěte a nakrájejte na větší nudličky. Na rozpálené pánvi s trochou oleje orestujte (lze i bez oleje), dle potřeby lehce podlijte vodou a duste, dokud hlíva nezměkne a nezačne lehce hnědnout. Mezitím si připravte kaši z batátů. Brambory okrájejte, nakrájejte na větší kousky a uvařte ve vodě. V misce rozmačkejte, osolte, přidejte olej a zamíchejte. Hlívu i kaši přendejte na talíř, polijte olejem a posypte orestovaným pórkem. Ozdobte lístky rukoly.

Pokud nemáte v plánu batáty, můžete zkusit pyré z dýně - kombinace s houbami je nezvyklá, ale velmi chutná. Batáty svou nasládlou chutí dýni lehce připomínají.

Tip: Od 3. fáze můžete místo oleje použít na brambory ghee máslo.

Batáty

Batáty nebo- li sladké brambory jsou kořenové hlízy rostliny povijnice batátové (Ipomoea batatas). Původem jsou z Ameriky, podobně jako brambory, z oblasti mexického poloostrova Yucatan a z ústí Orinoka ve Venezuele. Zajímavé je, že botanicky nejsou příbuzné s brambory. Batáty se ale v Evropě objevily asi o 100 let dříve a byly velmi ceněny.
Sladké brambory jsou energeticky vydatné, obsahují železo, vitaminy B6, C, E, betakaroten, vlákninu a draslík. V jídelních plánech se místy objevují v seznamu zeleniny (na rozdíl od klasických brambor, které slouží jako příloha a většinou se přidávají až ve 3. fázi).