Dezerty a vánoční cukroví 

Čokoládové košíčky z mandelády

Ingredience:

2 porce mandelády nebo mandlí (celkem 100 g) 
kvalitní čokoláda (75 % kakaa) cca 40 g
kousek vanilkového lusku nebo mletá bourbonská vanilka

sušené ovoce na ozdobení - použila jsem sušené meruňky - 45 g

ghí nebo kokosový tuk (nemusí být)

papírové košíčky

Postup:

Menší část mandlí předem spařte a oloupejte. Neloupané mandle a semínka pomelte najemno. Mandle loupané nasekejte na větší nudličky. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, přidejte pomletou mandeládu, vanilku a smíchejte. Podle potřeby zahustěte strouhanými mandlemi nebo naopak ke spojení ingrediencí použijte trošku rozpuštěného ghee nebo kokosového tuku. Pokud potřebujete přisladit, můžeme přidat lžičku chufy nebo trošku kokosového cukru. Část sušeného ovoce rozsekejte a přidejte k mandeládě.

Hmotu nabírejte lžičkou a tvořte malé hromádky do papírových košíčků. Než hromádky ztuhnou, ozdobte neproslazeným sušeným ovocem (nejlépe vypadají kousky sušených nesířených meruněk).