Dezerty a vánoční cukroví 

Čokoládová pěna z avokáda (4. fáze)

Ingredience:
  • porce avokáda

  • 1 lžička holandského kakaa

  • 2 lžičky pasty z chufy (viz níže)

  • javorový sirup (nemusí být)

  • 1 lžička ořechového oleje (nemusí být)

Postup:

Avokádo rozpulte a dužinu vydlabejte do mixéru. Přidejte kakao, chufu, příp. sirup, trochu oleje, dle potřeby přidejte vodu. Rozmixujte na hladkou lesklou pastu. Pokud by vám přišlo, že je avokádo moc cítit, přidejte ještě kakao. Podávejte vychlazené a ozdobené plátky ovoce.


Chufa - tygří ořech (pasta) je k dostání u mě v poradně nebo na:

https://metabolicke-nezbytnosti.webnode.cz/products/chufa-tygri-orech/

Chufa- tygří ořech

Chufa (Cyperus esculentus) je drobná podzemní hlíza hnědé barvy se zvrásněným povrchem připomínající malý seschlý lískový oříšek. Vyznačuje vysokým obsahem vlákniny, vitamínů, minerálů (obsahuje především fosfor, vápník, hořčík), bílkovin, nenasycených mastných kyselin a přírodního cukru. Naopak neobsahuje laktózu, fruktózu ani lepek a má velmi nízkou hladinu sodíku.

První zmínky o chufě se datují cca před 4 tis. lety, kdy byla pěstována ve starém Egyptě v deltě Nilu. V současné době se chufa pěstuje především ve Španělsku.

Chufa se v čerstvém stavu využívá jako svačina sladké chuti, základ pro přípravu müsli (velmi populární v Německu a ve Švédsku), k výrobě mouky, k výrobě panenského olivového oleje nebo nápoje zvaného horchata ("orčata").