Luštěniny

Cizrnová polévka se šafránem 

Ingredience:
  • porce vařené cizrny

  • porce zeleniny (mrkev, řapíkatý celer, baby špenát, půlka rajčete)

  • česnek 1 stroužek

  • sůl

  • zeleninový vývar

  • snítky tymiánu na ozdobu

  • drcený šafrán

  • olivový olej (nebo jiný za studena lisovaný olej)

Postup:

Mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka, řapíkatý celer na tenké plátky. Ve větším kastrolu rozpalte trošku oleje (lze i bez), přidejte na plátky nakrájený česnek a chvíli restujte (příp. vložte zeleninu přímo do vařícího zeleninového vývaru, přidejte prolisovaný česnek a povařte). Přidejte nakrájené rajče a ke konci vaření ještě listy baby špenátu a na závěr cizrnu. Dochuťte šafránem a na talíři ozdobte snítkami tymiánu a pokapejte olejem.

K polévce se výborně hodí žitný chléb nebo také celozrnné žitné placky.

V základním receptu vynecháme stroužky česneku a nahradíme ho šálkem nasekaného medvědího česneku.