Luštěniny
Cizrnová polévka se šafránem
-
porce vařené cizrny
-
porce zeleniny (mrkev, řapíkatý celer, baby špenát, půlka rajčete)
-
česnek 1 stroužek
-
sůl
-
zeleninový vývar
-
snítky tymiánu na ozdobu
-
drcený šafrán
-
olivový olej (nebo jiný za studena lisovaný olej)
Mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka, řapíkatý celer na tenké plátky. Ve větším kastrolu rozpalte trošku oleje (lze i bez), přidejte na plátky nakrájený česnek a chvíli restujte (příp. vložte zeleninu přímo do vařícího zeleninového vývaru, přidejte prolisovaný česnek a povařte). Přidejte nakrájené rajče a ke konci vaření ještě listy baby špenátu a na závěr cizrnu. Dochuťte šafránem a na talíři ozdobte snítkami tymiánu a pokapejte olejem.
K polévce se výborně hodí žitný chléb nebo také celozrnné žitné placky.
V základním receptu vynecháme stroužky česneku a nahradíme ho šálkem nasekaného medvědího česneku.