Maso (mimo drůbež)

Špíz z dančího masa s celerovým pyré a salátem z červené řepy

Ingredience: 

porce dančího masa (lze využít i jinou zvěřinu)
porce zeleniny (žampiony nebo jiné houby, cibule, celer na pyré, červená řepa na salát) 
kousek křenu
sůl
koření na divočinu (směs bez glutamátu nebo si koření připravte sami z drceného jalovce, bobkového listu, tymiánu, černého pepře, nového koření, muškátového oříšku, rozmarýnu)
olej

Postup:

Dančí maso nakrájejte na kousky, posolte a naložte do směsi oleje a koření. Nechte nejlépe přes noc rozležet v lednici. Cibuli nakrájejte na kolečka, žampiony na větší plátky a střídavě napichujte na jehlu kousky masa, hub a cibule. Předehřejte si troubu. Špízy vložte do nádoby vystlané pečicím papírem a dejte cca na půlhodinu zapéct. Mezitím si připravte celerové pyré a salát z červené řepy. Porci řepy okrájejte, nastrouhejte, přidejte nastrouhané jablko a kousíček křenu, příp. najemno nakrájené cibule. Dochuťte solí a olejem, příp. troškou balsamikového octa. Na talíř naaranžujte špíz, přelijte vypečenou šťávou, přidejte kopeček pyré a kopeček salátu z řepy. Pyré ještě můžete posypat pažitkou nebo petrželkou.