Tvaroh a sýry

Polévka z černého kořene s ricottou

Ingredience:
  • porce ricotty

  • porce zeleniny - pórek, černý kořen

  • stroužek česneku nakrájený na plátky

  • sůl, bílý pepř, muškátový oříšek

  • voda nebo zeleninový vývar

  • za studena lisovaný olej

  • petrželka, pažitka nebo jiné bylinky

Postup:

Nejprve si připravte černý kořen - oloupejte ho, okrájejte konce a přesuňte do mísy s vodou a trochou octa, aby nezhnědl. Slijte a osušte, abyste ho zbavili latexu, který má hořkou chuť. Nakrájejte na kolečka a přidejte do hrnce, ve kterém už čeká lehce orestovaný pórek zalitý vodou nebo zeleninovým vývarem. Uvařte doměkka. Přidejte česnek a ještě cca minutu povařte. Potom tyčovým mixérem rozmixujte dohladka, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Na talíř naaranžujte porci ricotty (nezapomeňte lžičku ochutnat - bílkovina) a přelijte polévkou. Přidejte za studena lisovaný olej a ozdobte bylinkami.

Do polévky můžete ještě přidat krutony z celožitného chleba. Plátek chleba nakrájejte na kostičky a nasucho opečte na pánvi. Hotové můžete postříkat kvalitním olejem, příp. ještě dochutit solí a bylinkami.