Houby

Karbanátky z divoké rýže a hlívy

Ingredience:

porce hlívy ústřičné
porce rýže
porce čerstvé zeleniny na salát či oblohu
kousek cibule
lžíce za studena lisovaného oleje
sůl
pepř
houbové koření nebo sušené houby (nemusí být)

Postup:
Rýži si předem uvařte podle návodu. Hlívu pokrájejte na nudličky. Na trošce oleje orestujte jemně nakrájenou cibulku, přidejte houby, podlijte vodou a chvíli poduste. Uvařenou rýži tyčovým mixérem rozmixujte na kaši, teprve potom přidejte houby a ještě lehce mixujte - hlíva by neměla být na kaši, drobné kousky nevadí. Dochuťte dle potřeby solí, pepřem. Pokud chcete zvýraznit houbovou chuť, přidejte houbové koření (bez glutamátu), nebo můžete rozdrtit sušené houby v hmoždíři. Z těsta vytvořte karbanátky, přeložte je na pečicí papír a pečte v troubě cca 20 minut. Mezitím si připravte salát z listové nebo jiné zeleniny.


Divoká nebo indiánská rýže ve skutečnosti není rýže, jak ji běžně známe. Jde o semena trávy, která roste především v severní Americe a v Kanadě. Daří se jí pouze v bažinatých a vodních podmínkách. Kvůli vyšší poptávce se dnes již v Kanadě pěstuje i v uměle vytvořených vodních plochách.  Semena divoké rýže jsou dlouhá, tenká a černá. Překvapivě se na rozdíl od celozrnné rýže vaří krátce (cca 20 minut).